site2

Великденска фиеста в Ракитово

В края на април, точно преди великденската ваканция, в Ракитово се разрази истинска  празнична фиеста с младежите от ВУИ „Ангел Узунов“. За четири дни успяхме да приложим знанията от всички четири направления, в които Сдружение Ре-Акт развива потенциала на момчетата от интерната, а именно: спорт, доброволчество, творчество и професионални умения. Великденска фиеста ознаменува края на проект „Възможности за всички“, които даде толкова много умения на момчетата за последните 18 месеца. Вижте и подробности, как протече всеки един ден от празничния маратон:

Ден 1 – Велика сряда – „Умения“

Третият ден от Страстната седмица в Ракитово стартира с много веселие, танци и изкуство. Пред читалището в града, момчетата направиха истинско зрелище за всички присъстващи гости, демонстрирайки умения и техники по брейк денс, музикални заложби и художествени таланти. Водещият на кръжока по танци Калата, направи специална изненада за всички деца и младежи от интерната и града, участвали в събитието, като доведе в Ракитово цяла група графити артисти, които имаха нелеката задача само за един следобед да изрисуват с младежите пана с графити, научавайки повече за изкуството за рисуване със спрей.

Основната цел на самото мероприятие обаче далеч не беше само впечатляващият спектакъл, който направиха участниците.  Зад цялата празнична фиеста се криеше идеята на момчетата събитието да бъде с благотворителна кауза под наслов “Подари надежда – Да подадем ръка на приятел в беда”. Младежите от интерната набираха средства от местните жители в Ракитово,  които бяха предназначени за 33-годишния Ивайло Пенев, борещ се със сериозно заболяване, засягащо зрението му и нуждаещ се от операция. Затова пред читалището в Ракитово имаше и малък щанд, от който всеки желаещ можеше да закупи домашна лимонада, ръчно нарисувани картички и мандали от момчетата от ВУИ „Ангел Узунов“. В края на деня „героите“ бяха изморени, но доволни от представянето си, не за друго, а защото успяха да изпълнят най-важната си лична мисия за деня – да помогнат на човек в нужда.

Ден 2 – Велики четвъртък – „Спорт“

Известно е, че младежите от ВУИ „Ангел Узунов“ са ненадминати в спортните изяви, затова логично беше да проверим, в каква форма са и тази пролет, чрез приятелски турнир в различни дисциплини с децата от града. За наша приятна изненада се оказа, че не само не са загубили тренинг, но също така са придобили още по-изявен усет към честната игра. Проведохме оспорвани състезания в нетрадиционни както за тях самите, така и заместните деца, дисциплини – дартс, петанк, футбол на малки врати, федербал и хокей на асфалт. Младежите мериха сили с местните деца, забавлявайки се чисто и по детски – всички заедно. Разбира се, след такъв изморителен спортен турнир, заслужено бяха връчени и награди за всички участници, които да стимулират мотивацията и да насърчат усилията им в любимото направление.

Ден 3 – Разпети петък – „Творчество“

Напук на лошото време и проливния дъжд, приютени на топло в работилницата на интерната, успешно проведохме и Ден 3 от нашата великденска фиеста, който посветихме на творчеството. Имахме няколко мисии за деня, които представляваха и същинската подготовка на предстоящото финално събитие на следващия ден. Знаехме, че искаме да направим изненада за общността на Ракитово, тематично обвързана с великденските празници, затова дадохме инициативата в ръцете на децата от ВУИ. След брейнсторминг, те единодушно се обединиха около решението да създадът великденски заек, който да поставим в центъра на града, за да носи позитивни послания и да разбуди празничния дух на местното население. Запретнахме ръкави, хванахме инструментите и за по-малко от ден създадохме паметник – 2 -метров заек от еко палети, който поставихме на специално изработен за целта постамент. Декорацията беше следващата задача, пред която трябваше да се изправим. При изпълнението й приложихме уменията си в декупажа и рисуването, в резултат на които до края на деня разполагахме със солидно количество декоративни яйца и красиво изрисувано послание от момчетата, с пожелания за светли празници.

Ден 4 – Велика събота – „Доброволчество и общество“

Последният ден от великденската фиеста, неслучайно посветихме на двата най-важни аспекта на работата ни в Ракитово – доброволчеството и обществото. Те са неизменно свързани и са от изключително значение, както за Сдружение Ре-Акт, така и за младежите от ВУИ „Ангел Узунов“. Преди официалното откриване на „Паметника на великденския заек“, решихме да загреем традицонно за празника като нашарим яйцата за Великден. В столовата на интерната, заедно с момчетата, за норматив успяхме да боядисаме над 60 яйца, в най-различни пъстри багри и с гордост отчетохме, че след цялата процедура цветовете на стените все още пазеха белия си цвят. Логично дойде и преломния момент – заедно с момчетата от интерната открихме паметника и отбелязахме приключването на проект „Възможности за всеки“. Великденската ни изненада бе поставена на специално избраното за нея място – точно пред читалището, в центъра на Ракитово. Подарихме на всички хора, които срещнахме по пътя си от нашите яйца с декупаж, за да отнесат в домовете си още празнично настроение, но и частица от добрите момчета с лоши съдби и нова надежда за тях самите. За финал на нашето четиридневно великденско приключение, заслужено наградихме всички участвали в събитието.

 

Демонстрационни дни „Великденска фиеста” са част от инициативите, които провеждаме във ВУИ “Ангел Узунов” по проект „Възможности за всеки”, финансиран от Програмата за подкрепа на НПО на Финансовия механизъм на ЕИП