react1

Комитет за обществена ангажираност отново в действие

Предисторията

През пролетта на 2014 г. сдружение Ре-Акт стартира нова и интересна инициатива във Възпитателното училище в  Ракитово,  под кодовото име КОА. Зад странната абревиатура седи идея с гръмкото заглавие Комитет за обществена ангажираност, като основната идея, с която проведохме миналогодишното му издание, беше да се провокира интересът на момчетата в интерната към доброволчески практики в полза на обществото, на които те да бъдат ключови инициатори. Мисия, която към онзи момент ни се струваше, колкото амбициозна, толкова и невъзможна. За да извършваме работа в „полза роду“ с младежите трябваше да определим, какви са реалните нужди на град Ракитово, а не просто да се борим за обществено внимание в сфери, в които то не е необходимо. За тази цел заедно с тях проведохме социологическо проучване сред жителите на града, чрез което установихме, как точно доброволците могат да дадат своя принос за града и жителите му. Резултатите от анкетата показаха проблеми, типични за малките населени места с недостатъчно финансиране и работни места –  огромна безработица, инфраструктурни проблеми с пътищата и канализацията, чистотата в града, липса на места за развлечение и култура, опазване на околната среда и др.

react4

През февруари тази година,стартирахме подготовката на практическата част на Комитета за обществена ангажираност, в който главни действащи лица отново са момчетата от ВУИ . Целта ни тази година е не по-малко амбициозна от предходната, затова нямаме търпение да я споделим с вас.

На всички не беше ясно че въпреки желанието и ентусиазма си момчетата, участващи в Комитета, не могат да се преборят с безработицата и инфраструктурните проблеми на града. Затова заедно открихме най-подходящия вариант, в който да концентрираме неизчерпаемата им енергия и взехме решение да се фокусираме върху втория по големина проблем, който възникна от проучването, а именно – опазването на чистотата и природата в Ракитово.

react2

В рамките на инициативата на среща между кмета на града и момчетата като беше приета идеята да започнем поддръжката на местността „Парка“, в която се намира и самото училище. В миналото този район е бил с голямо развлекателно значение за жителите. Имало е функциониращ ресторант, градски транспорт, бунгала за отдих, и дори  функционирал  белодробен санаторим – един от най-големите в страната. Днес всичко това вече не съществува или е занемарено, но местните хора все още се разхождат с удоволствие в района.

react3

Така цел номер едно на участниците в КОА стана облагородяването на местността „Парка“ и възвръщането на поне част от предищния ѝ блясък.

След полученото разрешение от кмета, единодушно решихме да започнем с грандиозно почистване на местността, а след това с помощта на приятелите ни от LooneyTools и DestructiveCreation поставихме и нови обозначителни табели.

Историята след предисторията

Тази година продължаваме с подобряването на района около училището. Задача номер 1 есвързана с емблематичната чешма „Лъвчето“, в началото на Парка. Планираме чешмата да бъде реновирана, да поставим пейки и навес до и, разбира се, най-важното за една чешма – от нея отново ще потече вода. . Ще поставим табели на входа на дендрариума, който започва от „Лъвчето“. За да засилим любовта на децата към природата и да стимулираме опазването на околната среда, сме планирали да изработим сами и с монтираме кошчета за боклуккоито не съществуват в района. за обществено ползване. Така всички в района ще могат да изхвърлят отпадъците си на определените за това места и ще помогнем да се реши един от по-сериозните проблеми на града. С тази инициатива момчетата не само ще дадат позитивен пример на местните жители, но и  ще научат повече за рециклирането на отпадъци, влиянието им върху природата и как да я пазим с прости практики в ежедневния си живот..Планирали сме и изграждане и монтиране на нови къщички за птички, инициатива, която стартирахме миналагата година съвместно с Българско дружество за защита на птиците.

react5

Младежите, участващи в КОА са взели нещата насериозно и непрекъснато дават нови и иновативни идеи и дори изявиха желание за включване в още няколко обществено полезни инициативи.

 

Завършването на всеки етап от работата на Комитета ще донесе и своите ползи за добрите взаимоотношения на момчетата от ВУИ „Ангел Узунов“ и общността на Ракитово. Всички дейности целят насърчаването на тяхното конструктивно мислене, уменията им за боравене с различни инструменти, изграждането на екипен дух и взаимопомощ в отношенията им.

Очаквайте скоро нови и интересни случки от работата ни в Ракитово, защото КОА е само малка част от активностите по проекта ни „Възможности за всеки”, който изпълняваме в интерната.

EEA_Grants_JPG_4642_1

Проектът „Възможности за всеки“ се финансира в рамките на Програмата за подкрепа на НПО в България по Финансовия механизъм на Европейското икономическо пространство 2009-2014г.