starokolelosnovkusmet_website

Старото ти колело…с нов късмет?

Ре-Акт и Fix&Ride отново събират стари велосипеди и части за изграждане на ВелоРаботилница във ВУИ “Ангел Узунов”, гр. Ракитово

За да затвърдим наученото във ВелоРаботилницата и да развием още повече придобитите през миналата година умения (прочети и виж повече надолу), а и за да увеличим капацитета на велопарка, за втора поредна година стартираме събирането на стари велосипеди и части в кампанията „Старо колело с нов късмет„.

Нуждаем се от колела, рамки и всякакви други велоподробности като вилки, гуми, капли/главини/наплетени колела, седалки, курбели и т.н., които залежават във вашите мазета, тавани, градини и бараки. Няма да се разсърдим и на стария ви велосипед или неизползван байк 🙂

Освен работата по тях, ни предстои да се занимаем с поддръжката на сглобените миналата година 10 велосипеда, да направим от някои рамки – цели велосипеди и да обзаведем една истинска ВелоРаботилница в интерната.

Ето какво чака момчетата от Ракитово:

Snimka14 Snimka16 Snimka17
(натиснете върху снимките за по-голям размер)

Магазин Fix & Ride очаква частите, които желаете да дарите на адрес гр. София, ул. „Хан Аспарух” 37. Можете да ги занесете лично или ако нямате възможност ни пишете на velorabotilnitsa@re-act.bg.

Историята на ВелоРаботилница

Велоработилница_logo

Преди малко повече от година екипът на Ре-Акт започна реализацията на една младежка мечта – да караш колело. С помощта на хората от велоателие Fix&Ride и администраторите на водещия български форум за планинско колоездене www.mtb-bg.com експериментално стартирахме кампанията “Старото ти колело”. Идеята се роди от няколко неслучайни случайности – от една страна реализирахме проект с момчетата от интерната в Ракитово и искахме да ги научим на нещо полезно, от друга искахме да им покажем, че комбинацията между полезно и приятно е възможна  и най-вече човек може да се забавлява и докато работи.

Идеята за ВелоРаботилница се появи изведнъж – за кратко време екипът и партньорите на Ре-Акт, разбраха, че да поддържаш, ремонтираш и караш велосипед е нещото, което отговаря на всичките ни критерии. Пък и какво по-хубаво от това да научиш някое момче да кара колело или да се грижи за него като за приятел. Проблемът в началото бе, че разполагахме с бюджет под 480 лв., с който нямаше как да купим повече от едно колело, а за около 60 младежи това бе крайно недостатъчно оборудване. Така стартира първата кампания – десетки хора от цялата страна се включиха с даряване и подаряване на стари велосипеди и части за тях. С наличния бюджет ние осигурихме инструменти, гуми и други детайли, за да се стигне до пролетта на 2013 г., когато започна и големият ремонт:

След няколко уикенда в интерната в Ракитово, множество обяснения защо задната ос на колелото не се монтира на мястото на предната ос, колко е важно да са съвместими частите на колелата, за да могат да бъдат сглобени и огромни количества труд от момчетата, успяхме да подготвим цели 10 велосипеда. Те се включиха в организирано от Ре-Акт и Община Ракитово състезание в центъра на града. Състезанието  се проведе в три възрастови групи.

Snimka10 Snimka9
(натиснете върху снимките за по-голям размер)

Естествено момчетата показаха, че могат да карат, но и че могат да ремонтират. С тяхна помощ бе реставрирано “Италианското Балканче”, което с интересната си история заслужава отделна статия в бъдеще.

 

 Snimki za velostatiq(натиснете върху снимката за по-голям размер)

С помощта на младежите изградихме и крос-кънтри трасе в местност “Парка”, която се намира до интерната. Тази година маркировката му ще се обнови и трасето ще бъде записано с GPS.

Snimka13(натиснете върху снимката за по-голям размер)

Надяваме се и този път да организираме състезание в града, за да могат момчетата да покажат своите умения и състезателен дух. Имаме и още една спортна изненада, която подготвяме с тях. Очаквайте повече за нея скоро!

Галерия с още снимки от ВелоРаботилницата в Ракитово може да разгледате тук.
Re-Act logo1Велоработилница_logofixandride